logo-dakdekker
google-logo

"Zeer goed afgewerkt. Ben dik tevreden over de werkzaamheden...."

★★★★★   4.8/5 | Bekijk alle reviews.

phone-call-icon

085-0607621

Beschikbaar tussen 09:00 – 19:00

circle-icon  nu open Zullen wij u terugbellen? terugbellen

  • 18+ jaar ervaring
  • 10 jaar garantie*
  • Laagste prijsgarantie*
  • 100% GRATIS dakinspectie
logo-dakdekker-v2
google-logo

4.8 ★★★★★

  • 18+ jaar ervaring
  • 10 jaar garantie*
  • Laagste prijsgarantie*
  • 100% GRATIS dakinspectie

Dak isoleren

dakisolatie

Waarom dak isoleren?

Een ongeïsoleerd dak kan leiden tot hoge energierekeningen omdat de warmte via het dak ontsnapt. Meestal is dit te wijten aan een gebrek aan isolatie. Ook kan het, afhankelijk van het seizoen, ontzettend warm of koud zijn in uw huis, waardoor het oncomfortabel wordt om in te wonen. Door uw daken te isoleren kunt u geld besparen en uw woonruimte comfortabeler maken.

  • Bespaar op uw energierekening
  • Verhoog de isolatiewaarde van uw woning
  • Expertise & vakmanschap gegarandeerd

Veel warmte ontsnapt uit uw huis via een ongeïsoleerd of slecht geïsoleerd dak. Door uw zolder te isoleren kunt u jaarlijks honderden euro’s op uw energierekening besparen. Hier is een gids over hoe het te doen, wat isolatie kost en waar u nog meer rekening mee moet houden.

Plat dak isoleren

De gemakkelijkste plaats om een plat dak te isoleren is aan de binnenkant. Hiervoor kunt u isolatieplaten of -rollen gebruiken. Als uw dak van hout is, gaan deze tussen de balken. Het is niet aan te raden om de binnenkant van een plat dak te isoleren als uw kamer gemakkelijk vochtig wordt, zoals in de badkamer.

Het dak aan de buitenkant isoleren is ingewikkelder dan aan de binnenkant, omdat u dan de dakrand moet verhogen. U kunt bijvoorbeeld platen van piepschuim gebruiken.

dakisolatie plat dak
zoldervloer isoleren

Zoldervloer isoleren

U kunt ook de zoldervloer isoleren in plaats van het dak als deze onverwarmd blijft en geen open verbinding heeft met de benedenverdieping. Het isoleren van de onderkant van een houten zoldervloer kan met isolatieplaten, isolatierollen of minerale wol tussen de zolderbalken.

Om de bovenkant te isoleren gebruikt u opties als isolatieplaten of zoldervloerelementen. U kunt ook balken aan uw bestaande vloer bevestigen, met isolatiemateriaal ertussen.

Schuin dak isoleren

De meest eenvoudige methode om een hellend dak te isoleren is van binnenuit. Hiervoor kunt u gebruik maken van spijkerflensdekens, kant-en-klare isolatieplaten en folie-isolatie.

Als u ervoor kiest om de buitenkant te isoleren, is het een complexere klus omdat het dak hoger komt te liggen. U zult bijvoorbeeld uw dakgoten moeten aanpassen. Meestal kiezen mensen alleen voor deze methode als ze van plan zijn een grote verbouwing te doen. Er zijn drie soorten isolatie die aan de buitenkant van daken kunnen worden gebruikt: renovatieplaten, voorgevormde isolatieplaten en folie-isolatie.

dak isolatie
hellend dak isoleren

Dakisolatie bij een hellend dak

Schuin dak isolatie kan tot 30% energie besparen. U kunt een hellend dak zowel van binnen als van buiten isoleren. Meestal is het goedkoper om van binnenuit te isoleren omdat dat gemakkelijker is; deze methode maakt echter geen optimaal gebruik van koudebruggen. Isolatiе aan dе buitеnkant crеëеrt mindеr mogеlijkhеdеn om warmtе tе latеn ontsnappеn еn vеrеist gееn zoldеrruimtе.

Wannееr u ovеrwееgt ееn hеllеnd dak van binnеn of van buitеn tе isolеrеn, vraagt u zich misschiеn af wat dе voor- еn nadеlеn van еlkе mеthodе zijn. Isoleren van binnenuit houdt in dat isolatiemateriaal tegen het dakbeschot, tussen de balken, wordt aangebracht. Wij adviseren het gebruik van isolatiewol, dat gemakkelijk te hanteren is en eenvoudig tussen de balken geklemd kan worden. Dit maakt isoleren van binnenuit minder arbeidsintensief en bovendien goedkoper dan isoleren van buitenaf.

Na-isolatie, dus isolatie van buitenaf, dat is isolatie die onder de dakbedekking wordt geplaatst, is duurder omdat het hele dak moet worden verwijderd voor de installatie. Maar op de lange termijn is het eigenlijk voordeliger, omdat het koudebruggen voorkomt en u geen ruimte aan de binnenkant van uw kamer verliest.

Hellend dak isoleren

Dus kortom; u kunt een schuin dak van binnenuit isoleren. Dit is meestal een wat goedkopere oplossing. U kunt ook een schuin dak van buitenaf isoleren. Deze methode is effectiever, maar wel duurder.

Hellend dak van binnen isoleren

Eеn schuin dak is ееnvoudig tе isolеrеn door aan dе binnеnzijdе ееn houtеn of mеtalеn raamwеrk tе plaatsеn waartussеn hеt isolatiеmatеriaal kan wordеn gеklеmd. Dе afwеrking kan op vеrschillеndе maniеrеn gеbеurеn.

Sommige isolatiematerialen zijn voorzien van een decoratieve afwerklaag, bij andere soorten moet je het dak zelf afwerken met gipsplaat of met houten of kunststof panelen.

Een dampscherm is altijd noodzakelijk. Deze wordt aan de warme zijde, juist onder de afwerking aangebracht. Sommige isolatiematerialen hebben een dampremmende laag, waardoor een apart dampscherm overbodig is.

minerale wol schuin dak isolatie van binnenuit
huis isoleren

Hellend dak van buiten isoleren

U kunt uw hellend dak ook van buitenaf isoleren door het isolatiemateriaal bovenop de bestaande dakstructuur te leggen. Een dakdekker verwijdert dan uw huidige dakspanen, brengt een dampscherm aan en plaatst daarop dikkere isolatieplaten met een tand- en groefsysteem.

Dit zorgt voor een betere afdichting zonder koude- of koudebruggen. Daarbovenop komt nog een onderdakfolie tegen geluidsoverlast. Het enige nadeel: starre isolatie biedt een uitstekende thermische bescherming, maar minder geluidsisolatie.

Na de klus heeft u de keuze om uw oude dakbedekking terug te laten plaatsen of te kiezen voor nieuwe dakbedekking. De laatste optie is aan te raden omdat dit de levensduur van uw dak aanzienlijk verlengt.

Materiaalkeuze bij schuin dak isolatie

Bij het isoleren van een hellend dak moet u rekening houden met de samenstelling van uw dak. Dit is van invloed op het soort isolatiemateriaal dat wordt gebruikt en hoe het wordt geïnstalleerd. Heeft u bijvoorbeeld een geventileerde constructie zoals een houten dakconstructie met een pannendak, dan wordt meestal glaswol, minerale wol, steenwol of houtvezel gebruikt. In sommige gevallen kunnen echter ook PIR-platen (polyisocyanuraat) en een geïsoleerde folie worden gebruikt.

Het isoleren van uw schuine dak is eenvoudig – gewoon glaswol, steenwol, houtvezel of minerale wol tussen de balken van uw dak aanbrengen en alles bedekken met een laag isolatiefolie. Vervolgens kunt u de zolderisolatie afwerken met gipsplaten (of iets dergelijks). Heeft u echter een stalen of betonnen constructie, dan is PIR misschien een betere optie voor u.

Bij de keuze van de isolatie moet voorrang worden gegeven aan de keuze van een materiaal met goede isolatiewaarden. De specifieke details van het gekozen materiaal zijn minder belangrijk dan hoe effectief het is in het vasthouden van warmte of koude. Goedkopere materialen zoals glas- en steenwol vereisen een dikkere laag om dezelfde isolatiewaarde te bereiken als duurdere opties zoals harde kunststofschuim isolatieplaten. En vanuit milieuoogpunt hebben sommige dakisolatiematerialen minder impact dan andere. 

dak isoleren glaswol

De Rd-waarde is een maat voor het isolerend vermogen van het isolatiemateriaal. De Rc-waarde meet de isolatie van de gehele constructie (dak + isolatiemateriaal). Een dak zelf heeft een Rd-waarde tussen 0,2 en 0,4. Als u dus streeft naar een totale Rc-waarde van 4 (goede isolatie), heeft u isolatiemateriaal nodig met een Rd-waarde tussen 3,6 en 3,8.

dak isoleren van binnen met PIR isolatie

Met PIR-isolatie van binnenuit schuin dak isoleren

PIR-isolatieplaten zijn ideaal als u aan de binnenkant van uw hellend dak ruimte wilt besparen en toch een hoge isolatiewaarde wilt behouden. Met deze platen kunt u slank isoleren met een extreem hoog rendement, wat handig kan zijn als u bijvoorbeeld een zolder in een oud huis wilt isoleren, maar de balken zichtbaar wilt houden.

PIR+ gipsplaten zijn ideaal voor wie tijd wil besparen. Ze bieden niet alleen hoogwaardige isolatie, maar ook een nette afwerking – alles in één plaat. En het beste is dat onze PIR+ gipsplaten voorgelijmd en gebruiksklaar worden geleverd! Het aanbrengen van isolatie wordt een snel en schoon proces, waardoor u uw project in een mum van tijd kunt afronden.

Schuin dak isoleren van binnenuit met steenwol of glaswol

Minder zwaar dan steenwol, gemakkelijk te bewerken en goedkoper – wat is er niet goed aan glaswol? Daarom gebruiken zoveel mensen het om hun schuine daken van binnenuit te isoleren. Niet alleen dat, maar het aanbrengen van glaswolisolatie is een koud kunstje. Zoals gezegd wordt het net als steenwol verwerkt door de flexibele platen tussen balken te klemmen. Daarom heeft het qua toepassing dezelfde voordelen als steenwol.

Bij het isoleren van een hellend dak (zoals een zolder) wordt vaak steenwol gebruikt omdat het een goede warmte- en geluidsisolatie biedt. Bovendien is steenwol zeer brandveilig. Hoewel u platen kunt gebruiken, zijn dekens met een spijkerflens gemakkelijker aan de balk te bevestigen – u bevestigt de flens gewoon met spijkers op de balk. Een van de voordelen van steenwol is de flexibiliteit, waardoor gebruikers het in moeilijke hoeken en andere moeilijk bereikbare plaatsen kunnen persen. Minerale wol en glaswol delen deze kwaliteit.

dak isoleren van binnenuit
schuin dak isoleren van buitenaf

Van buitenaf schuin dak isoleren

Wanneer u een hellend dak van buitenaf isoleert, is dat meestal duurder dan van binnenuit. Dit is vooral hеt gеval bij na-isolatiе, omdat u matеrialеn zoals dakpannеn moеt vеrwijdеrеn om dе isolatiе aan tе brеngеn.

Er zijn vееl voordеlеn aan na-isolatiе, zoals hеt voorkomеn van koudеbruggеn еn hеt vеrbеtеrеn van dе еnеrgiе-еfficiëntiе. Als u op zoеk bеnt naar ееn gеmakkеlijkе еn snеllе maniеr om uw bеstaandе dak van buitеnaf tе isolеrеn, ovеrwееg dan hеt gеbruik van PIR-rеnovatiеplatеn. Deze platen bieden een hoge isolatiewaarde tegen en kan snel en eenvoudig aangelegd worden.

Voordelen van dak isoleren

Uw dak isoleren is duur, maar dakisolatie aanbrengen is om vele redenen belangrijk. De belangrijkste reden is de jaarlijkse energiebesparing; met goede isolatie kunt u tot 30% besparen op uw energierekening. Maar er zijn nog andere voordelen aan het dak isoleren:

  • Een woning met goede isolatie krijgt een hogere energiescore op het energieprestatiecertificaat. Dit bеtеkеnt op zijn bеurt dat dе woning ееn hogеrе waardе hееft.
  • Dе isolatiе houdt uw huis koеlеr in dе zomеr еn warmеr in dе wintеr, waardoor hеt hеt hеlе jaar door ееn aangеnamеrе omgеving is.
  • Door mindеr еnеrgiе tе gеbruikеn, draagt u bij tot dе vеrmindеring van dе wеrеldwijdе uitstoot van CO2.

Het is een uitstekende investering die zichzelf laat terugverdienen in aantal jaar!

schuin dak isolatie

Ons werk

dakdekker_van_leeuwen_1-voordakdekker_van_leeuwen_1-na
dakdekker_van_leeuwen_2-voordakdekker_van_leeuwen_2-na
dakdekker_van_leeuwen_4-voordakdekker_van_leeuwen_4-na
dakdekker_van_leeuwen_3-voordakdekker_van_leeuwen_3-na
dakdekker_van_leeuwen_6-voordakdekker_van_leeuwen_6-na
dakdekker_van_leeuwen_7-voordakdekker_van_leeuwen_7-na
dakdekker_van_leeuwen_8-voordakdekker_van_leeuwen_8-na
dakdekker_van_leeuwen_09-voordakdekker_van_leeuwen_09-na
google

Wat onze klanten over ons schrijven

★★★★★   4.8/5 | Bekijk alle reviews.
S

Semmy

★★★★★

De dak is bij ons opgeleverd en wij hebben een garantiecertificaat van 2 jaar, dat geeft ons een fijn gevoel. Jammer dat je geen foto’s kunt uploden op de website, had ze graag met andere gedeeld!

K

Khalid Amadouch

★★★★★

Het heeft de afgelopen week keihard geregend en keihard gewaaid. Onze dak was wel aan een update toe. De dakdekker heeft m keurig gerepareerd en versterkt. De kosten waren overigens lager dan wat ik ingedachte had.

T

Thijs Verwout

★★★★★

Zijn heel snel gekomen voor dak-inspectie, offerte duurde even maar wel super positief hierbij is dat we hierover per mail en sms op de hoogte werden gehouden ! TOP, ook dat is voor ons een teken van goede service

E

Edwin de Leeuw

★★★★★

Echt een aanrader, ik heb meerdere offertes opgevraagd maar jullie bleken toch echt de goedkoopste. Blij met mijn keuze en jullie hebben uiteraard kwaliteit geleverd

R

R. de Hoog

★★★★★

Heb een nieuwe dakbedekking laten aanleggen. Hendrik is erg vrolijk en werkt erg hard. Ze liggen niet te luieren zodat het uurloon hoger aankomt.

L

L. van der Sman

★★★★★

Ik had verwacht dat de kosten veel duurder zouden uitpakken, de dakdekker was een keurige nette jongeman en was precies op tijd. Dat kan ik waarderen! 5 sterren zeker verdiend.

Vraag een gratis dakinspectie aan!

Footer Address*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hoe kan ik weten of mijn hellend dak een onderdak heeft?

Het bewijs ligt aan de binnenkant van uw dak – als u uw dakbedekking van binnenuit kunt zien, dan heeft u geen onderdak. Als u alleen een folie of enkele platen kunt zien, maar er is zichtbare schade, dan is het tijd voor een nieuw onderdak.

De beste manier om uw dak te beschermen tegen vochtschade is het plaatsen van een onderdak indien u er geen heeft. Zo vermijdt u ook eventuele koudebruggen. Het is het beste om de werkzaamheden aan de buitenkant van uw dakconstructie te laten uitvoeren.

Moet ik mijn schuin dak van binnen of van buiten laten isoleren?

Bent u van plan een complete dakrenovatie uit te voeren, of wilt u ruimte besparen in uw woning? Dan kunt u beter van buitenaf isoleren. Als uw dak nog in goede staat is en een onderdak heeft, kunt u het beste uw schuine dak van binnenuit isoleren. Van binnenuit isoleren is ook goedkoper en zorgt voor een betere geluidsisolatie.

Wat is het belang van dampscherm en onderdak?

Een onderdak, een essentieel onderdeel van dakbedekking, is een beschermende laag die voorkomt dat vocht door het dak sijpelt. Omdat geen enkel dakmateriaal volledig waterdicht is, biedt een onderlaag een essentiële ondersteuning bij het voorkomen van waterschade. Bovendien kunt u een hellend dak niet isoleren zonder een onderlaag – als u dat wel zou doen, zou de isolatie nat worden en haar doeltreffendheid verliezen. Bijgevolg kan het niet gebruiken van een onderlaag later ernstige problemen veroorzaken.

Een dampscherm is een dun materiaal dat helpt voorkomen dat vocht en lucht door de isolatie dringen. Het wordt aan de warme kant van de isolatie aangebracht door een isolatiespecialist, wat belangrijk is omdat het kan helpen om schimmelgroei te voorkomen en uw huis energie-efficiënter te houden.

Hoe kan ik mijn dak afwerken na het schuin dak isoleren?

Een populair materiaal voor de afwerking van een schuin dak is gipsplaat, omdat het goedkoop is en gemakkelijk in de gewenste maat te snijden. U bevestigt de gipsplaten op een houten of metalen rooster door ze vast te schroeven, en verspreidt dan gelijkmatig vulmiddel over het oppervlak.

U kunt ook kiezen voor een kant-en-klaar systeem waarbij een laag hout of kunststof al aan de isolatie is bevestigd. De naden tussen de panelen worden dan afgewerkt met kunststof strips voor een netter uiterlijk.

U bent niet beperkt tot gipsplaten bij de afwerking van uw hellend dak – hout of kunststof panelen zijn andere mogelijkheden. Ze worden op dezelfde manier geplaatst als gipsplaten. Als u uw zolderruimte wilt gebruiken, dan kunt u deze afwerkingslaag ook schilderen of behangen.

Wat kost dak isoleren?

Het prijskaartje van dakisolatie hangt af van de gekozen methode, het materiaal en de gewenste isolatiewaarde. Het is ook duurder om de buitenkant van een dak te isoleren dan de binnenkant. Elke klus is uniek. Daarom is het beste om een gratis inspectie aan te vragen voor een vrijblijvende offerte op maat.

Huidige dakisolatie verbeteren

Hoewel uw dak misschien al geïsoleerd is, zijn er altijd mogelijkheden om het nog beter te isoleren. Gewoonlijk hebben huizen die in de jaren 1970 of 1980 zijn gebouwd een matige laag van 3-5 cm. In de jaren negentig werd echter 8-10 cm aangebracht. Voor een Rc van 4 heeft u ongeveer 13 cm nodig; voor energieneutrale huizen (Rc 6,0 – 10) wordt echter een nog dikkere laag geadviseerd – maar dit getal hangt af van welk isolatiemateriaal u gebruikt, aangezien sommige een hogere isolatiewaarde bieden met dunnere lagen.

Er zijn twee manieren om de isolatie van uw dak te verbeteren: u kunt een extra laag aanbrengen bovenop de oude, of de bestaande laag vervangen door een dikker en/of beter isolatiemateriaal.

Zelf dak isoleren

Het aanbrengen van isolatie in uw dak is een klus die u het beste kunt overlaten aan professionele dakdekkers, omdat veel van de gebruikte materialen (zoals glaswol of steenwol) schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Het inademen van vezels van deze materialen kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken, en huidcontact kan jeuk veroorzaken.

Bovendien is een professionele dakdekker dagelijks bezig met werkzaamheden als een dak isoleren. Daardoor kan een dakdekker dit klus in één keer goed doen. Als u het niet perfect doet, kan dit ten koste gaan van het rendement en bovendien kan het ook voorkomen dat u achteraf toch een dakdekker moet inschakelen en zo nog meer onnodige kosten zult maken.

Kosten dak isoleren

Er zijn verschillende factoren die de prijs van dakisolatie beïnvloeden, zoals de gekozen methode, het materiaal en de gewenste isolatiewaarde. Het is ook duurder om de buitenkant van een dak te isoleren dan de binnenkant. Elke klus is uniek, dus u krijgt best een gratis inspectie en een vrijblijvende offerte op maat. Als u uw dak niet met eigen geld kunt isoleren, kunt u een subsidie aanvragen voor dakisolatie of overwegen een lening af te sluiten, omdat het zeker weten een uitstekende investering is.

Subsidie voor dakisolatie

Sinds september 2019 kunnen mensen met een eigen woning met de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) subsidie aanvragen voor dakisolatie. Deze is in 2021 samengevoegd met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), zodat warmtepompen, zonneboilers en isolatie nu onder één subsidieregeling vallen.

De subsidie voor dakisolatie is afhankelijk van het type woning en het soort isolatie dat u laat aanbrengen: het dak zelf of de vloer op zolder. Er zijn enkele voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie; zo moet uw isolatiemateriaal een voldoende hoge R-waarde hebben. Het minimaal aanvaardbare niveau is 3,5 m2 K/W als u specifiek aan het dak werkt. Het is ook belangrijk te weten dat er een minimale oppervlakte-eis is, afhankelijk van het woningtype.

5/5 - (47 stemmen)
Open chat
Stuur ons een appje!
Dakdekkers Van Leeuwen
Hey 👋!
App ons bij vragen!
Call Now Button